Mehmet Ali Birand
 
TURİZMİN ASIL KATİLİ 2 İNCİ KONUTLAR
 
 

TURİZMİN ASIL

KATİLİ 2 İNCİ KONUTLAR


Geçenlerde Antalya’da Kültür ve Turizm  Bakanı Erkan Mumcu ve Green Palace oteli sahibi Murat  Çeçen ile 32.GÜN çekimi için buluştuk. Konu, sahillerin durumundan açıldı. Her  ikisi de, eskiden  yeterince dikkat çekmeyen bir noktaya işaret ettiler: 2 inci Konut rezaleti.


Sahilleri mahveden, denizleri kirleten ve  canım koyları kullanılmaz duruma sokanlar oteller değil, 2 inci konutlar. Yani, insanlarımızın büyük paralar döktükten sonra, yılda ancak birkaç hafta oturdukları hücre gibi evler, üst üste yapılmış çirkin binalar veya kuş kafesleri gibi apartman katları.


Örneklerini de verdiler.


Antalya, Alanya sahillerinin durumu acıklı. Ne arıtmaları var, ne doğru dürüst yolları. Tüm pisliklerini olduğu gibi denize atıyorlar. 


Oteller kendi arıtmalarını yapıyor, kendi temizliklerini, herşeylerini kendi başlarına gerçekleştiriyor, ancak  yazlıkçıların pislikleriyle başa çıkamıyorlar.


2 inci konut rezaletinin altında, sahil yörelerimizdeki yerden bitme küçük belediyeler yatıyor. Nasıl yapıyorsa yapıyor ve bir belediyeyi ele geçirince, 2 inci konuta yer açarak cebini dolduruyor. Allahtan insanlar yavaş yavaş bilinçlenmeye başladılar da, eski hızları kesildi. Kökünden bir çözüm bulunmadıkça onlar mantar gibi, yine de bir yerlerden çıkacaklar.






ERKAN MUMCU’NUN

AÇIK SÖZLÜLÜĞÜ


32.GÜN’de konuşurken tekrar dikkatimi çekti. Erkan Mumcu (Kültür ve Turizm Bakanı) kadar açık sözlü bir başka hükümet üyesi tanımıyorum.


Hani hiç bitmeyen bir edebiyatımız vardır: “Efendim bize bitli-aç turist geliyor. Zenginini çekemiyoruz.” Deriz.


Mumcu bu konuyu çok güzel anlatıyor.


Bir defa, 15-20 bin dolarlık geliri olan bir ülke vatandaşı, hele Türkiye’ye kadar gelmişse bu adam bitli ve aç olamaz... Bunu söyleyen esnaf asıl aklını kullanıp o adama nasıl para harcatabileceğini düşünmeli... Ayrıca, Türkiye’nin Akdeniz yöresi, Fransız veya İtalya’nın sahili gibi değil. Montecarlo veya Cote D’Azur hiç değil. Oralarda verilen imkanlar bizde yok. Türkiye ucuz destinasyon ve yoğun turist çekerek para kazanabilir. Bunun başka türlüsü  yoktur ve olamaz. Zengin turist İstanbul’u tercih edecektir. Bu böyle bilinmeli ve şu fakir turist edebiyatı bitmeli. Önemli olan turiste para harcatmasını  öğrenmektir...”


Doğru bir saptama...





GREEN PALACE

ADLI CENNET


Aslında, Akdeniz sahillerindeki oteller, genelde birbirlerine benzerler. Büyük bölümü 5 yıldızlı ve lükstür. Ancak Antalya’nın yeni geliştirilmeye başlanan Kundu bölgesindeki  IC Hotels Green Palace bambaşka. Çok  otele gittim, çok lükslerinde kaldım, ancak Akdeniz şeridinde en basit ayrıntısına kadar böylesine inceden inceye düşünülmüş, böylesine iyi yerleştirilmiş otele rastlamadım.


Kendinizi Uzakdoğu’da hissediyorsunuz. 7 ayrı pisin, havuz üstünde kahvaltı ve yemek, kendi havuzu olan özel villaları veya suni bir göle açılan villalar grubu ile nefis bir otel. Bali’den özel olarak getirilmiş masajcılar denize nazır bongolow’larda ve palmiyelerin altında hizmet ediyorlar.


Tipik bir Bali oteli...


Murat Çeçen’in en basit ayrıntısına kadar ilgilenmesi ve her dakika işinin başında bulunması da çok şeyi değiştiriyor. Meraklılarına duyurulur. (0242-431 21 21)






UMUR ADINA

TEŞEKKÜRLER


Umur Birand’ın geçen haftaki düğünü büyük bir aileyi bir araya getirdi. Devlek büyükleri, protokol, “Bak ben kimleri tanıyorum” mesajı taşıyan isimler yoktu. Umur, üç kişilik ailemizin en eski dostlarını, akrabalarımızı, benim ve Cemre’nin iyi veya kötü günlerini paylaşmış insanlarımızı davet etmişti.


Öylesine güzel bir his ki...


Bir yanınızda Umur’un doğumunu bilinler, öbür yanınızda benim çocukluğumu hatırlayanlar, Erenköy’ün eski günlerini paylaştığım insanlar, karşınızda meslek yaşamınızın en önemli aşamalarında size omuz vermiş, desteklemiş veya cesaretle sizin ile birlikte yürümüş arkadaşlarınız.


İnsanın yaşamında dönemeçler vardır ya, işte Umur’un düğününde Cemre ile birlikte, böylesine en yakın insanlarımızla birlikte olmanın mutluluğunu tattık.


Düğün sırasında ve sonrasında telefon, e-mail veya faksla tebriklere Umur ve Caterina teker teker teşekkür edemedikleri için, sütunumu onlara ayırdım. Hem Umur-Caterina çifti, hem de Cemre ve kendim için, dostlarımız kadar tebrik yollayan okurlarıma da binlerce teşekkür...







Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- Yiyin efendiler...
- BUGÜN HEM POLİS, HEM PKK SINAVDAN GEÇECEK
- MHP'nin Türkiye'ye verdiği büyük zarar
- Artık, birbirimize yalan söylemeyelim...
- Türkiye yıllardır AB’nin vize uygulamasına itiraz edip durur. 1974’te Almanya’nın başlattığı ve 36 yıldır sürdürülen vize anlayışı çoktan değişti.
- Cemaat, efsaneleşen gücü’nün esiri oluyor…
- MİLLİ GÖRÜŞ, GÜLEN’İ GÖLGELEDİ…
- 12 EYLÜL BELGESELİ BAŞLIYOR…
- 32.Gün ile birlikte büyüdük... Göz açıp kapayana kadar geçmiş. Daha dün Ali Kırca...
- KAVGA BEKLENİYORDU, TAM AKSİ ÇIKTI...
- BİZ NEDEN KIZIYORUZ, ASIL SARKOZY UTANSIN...
- ERDOĞAN’IN AMACI BATI’YA SIRT DÖNMEK DEĞİL...
- CNN TÜRK’ÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI TANIYIN…
- Yahudi aleyhtarlığını kışkırtıyoruz…
- Emekli Albay Arif Doğan öyle sözler söylüyor...
- Avrupa, Anayasa değişikliğini yetersiz ancak olumlu görüyor
- 1'inci köprüye karşıydım, bugün ise destekliyorum...
- Ermeniler, bize muhtaç olacak kadar fakir değil…(3)
- ERDOĞAN VE İHH KAZANDI, KAYBEDENLER İSE...
- Yine Ermeni çalışıyor, yine Türk seyrediyor...
- Ermeniler Türkiye'yi, alkışçılara şikayet edecek (2)
- ERDOĞAN, DOĞRUSUNU YAPIYOR...
- Genelkurmay sivile açılıyor
- Sevgili Dostlar,
- Artık PKK’dan çok, genç Kürtler korkutuyor…