Mehmet Ali Birand
 
KÜRTLERİ ANLAMAYA ÇALIŞMA VAKTİ...
 
 

KÜRTLERİ ANLAMAYA

ÇALIŞMA VAKTİ...



YEMİN GECESİ adlı kitap beni çok etkiledi.

Faruk Bildirici’nin Doğan kitap tarafından piyasaya çıkarılan bu eserini hepimizin okuması gerekiyor.

Leyla Zana’nın hayat hikayesini anlatan bu kitap, aslında Kürt sorununun en önemli noktalarını ortaya çıkarıyor. Kürtler’in haklarını arayan, Kürt kimliğine önem veren bir kesimin neler düşündüklerini, nasıl bir mücadele sergiledikleri çok daha iyi anlaşılıyor.

Leyla Zana, Kürt hareketinin en ilginç en karizmatik kişilerinden biridir. Özellikle Avrupalılar onu Kürt hareketinin bayrağı gibi görürler. Fiziği, zaman zaman sergilediği çıkışları ve tutumlarıyla, Fransa’nın özgürlük sembolü Jeanne d’Arc ile eşit tutarlar. 


Bazı Kürt kesimler Zana’yı küçümserler, ancak onsuz da yapamazlar. Öcalan’ın Zana’yı kimi zaman benimsediği, kimi zaman silmeye çalıştığına dair haberler çıkar, ancak Zana hiçbir zaman sahneden çekilmez.


Bildirici’nin kitabı, sadece Zana’nın son derece güç, inişli çıkışlı ve sürekli mücadele dolu yaşam öyküsü kitabı değil. Kürt sorununun adeta yol haritasını veren nefis bir çalışma.


Kitabın sayfalarını çevirdikçe üzüldüm. 


Okudukça, bazen sinirlendim, bazen derin bir hayal kırıklığına uğradım.


Birlikte yaşadığımızı ve tüm olanakları sağladığımızı ileri sürdüğümüz Kürt kökenli vatandaşlarımızı tanımadığımızı, daha da kötüsü tanımamak için çaba harcadığımızı, büyük bölümünü de insan yerine dahi koymadığımızı gördüm.


YEMİN GECESİ, Kürt sorununun bayraktarlığını yapan bir avuç insanın acıklı serüvenleriyle dolu. İhanetler, yanlış anlamalar ve kargaşadan kurtulamayan bir süreci yaşatıyor.


Güvenlik güçlerinin hoyratça, kabaca yaklaşımlarının olayları nasıl kabarttığını, bizzat içinde yaşayarak anlıyorsunuz. O bir avuç insanı dışlayarak, sürekli döverek yola getirme çabalarına isyan ediyorsunuz.


Sonunda bir de bakıyorsunuz, Kürt kimliğinin kabul edilmesi için yola çıkanlar, bir süre sonra karşınıza bambaşka bir kimlikle dikiliveriyorlar. Kimlik ve hak arama davası, Kürtçülüğe dönüşmüş. Farkına varıyorsunuz ki, bu insanları başladıkları yerden alıp, bugünkü noktaya getiren daha çok bizlerin hataları, anlayışsızlığı olmuş.


YEMİN GECESİ, Kürt sorununun liderliğini yapan siyasi kadroların PKK ve özellikle de Öcalan ile ilişkilerine ışık tutuyor. Bu ilişkilerin ne kadar güç, ne kadar karmaşık ve zaman zaman ne kadar çelişkili olduğunu da gösteriyor. Siyasi kadroların PKK’ya bakışı, Öcalan’a yaklaşımı da bambaşka bir şekilde önümüze geliyor.


Kürt sorununun ne olduğunu, Kürt siyasetçileriyle PKK’nın ilişkilerini artık anlamamız ve hoyratlık yerine akılcı adımları tercih etmemiz gerekiyor. İşte, YEMİN GECESİ’ni bu niyetle okuyun. Anlatılan hikayeleri, karşı cephenin içyüzü gibi değil, onların neler düşünüp neler hissettiklerini anlamaya çalışmak için okuyun.


Bildirici, hepimize çok değerli bir bilgi hazinesi hazırlamış. Yararlanmak bizlere düşüyor...







Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- BAŞKA BİR DÜNYAYA GİTTİM VE BAKIN NELER GÖRDÜM…
- Levent telgrafçıları başta, hepinize teşekkür ederim
- Dürrüşehvar Sultan’da öldü...
- 12 EYLÜL BELGESELİ BENDEN İZİNSİZ SATILIYOR
- TARKAN’A ÇÖZÜM BULSAK KÖTÜ MÜ OLURDU?
- POWER FM’İN GÜCÜ…
- Kuşadası toparlanıyor...
- BURSA CEZAEVİNDEN MESAJ VAR…
- Ülkenin gündemini en çok iki lider yönlendiriyor. Büyük oranda Başbakan Erdoğan...
- Bodrum belediyeleri: Altın yumurtlayan kazları kaçırmak üzeresiniz
- Lig şimdi yeniden başlıyor...
- Teşekkürler...
- EMİNİM, MÜFTÜ ŞAKA YAPMIŞTIR
- Artık kime inanacağımızı şaşırdık
- Beş gün başka bir dünya'da yaşadım…
- "... Sesimi duyan var mı?"
- Türk kaptanı, Kenyalı rehber kadar olamıyor…
- Ya program ya da koalisyon çökecek
- Kırmızı ışıkta durmayan
- Bilmem farkında mısınız...
- Bu kupa kime ne kadar kazandırdı…
- ALATON’UN KATKILARI
- GS ligden, kendi kararıyla çekilmeli
- Türkiye, Süper Lig mücadelesinde
- Dayatma olmadan hareket edemiyoruz