Mehmet Ali Birand
 
KRİTER BEĞENİLDİ...
 
 


KRİTER BEĞENİLDİ...

 

İnsanın yapımına bizzat katıldığı bir yayın hakkında “beğenildi” yazısı yazması garip görünebilir. Ancak ne yapayım ki, geçen pazartesi günü RADİKAL ile dağıtılan KRİTER gerçekten de beğenildi ve birilerinin de bunu yazması gerekiyor!

 

Sayısız mail, telefon mesajı aldık. Türkiye’de ilk defa bu konuda bir derginin çıkması belli ki önemli bir boşluğu doldurmuş.

 

Bu arada bir iki küçük yayın organında bir haber gözüme çarptı.  Buna göre, Aydın Doğan Avrupa Birliğinden bir fon almışmış ve bununla KRİTER’in basılıp RADİKAL  ile dağıtılmasını sağlamışmış.  Tamamen yanlış.

 

Tekrar hatırlatmakta yarar var...

 

KRİTER  dergisi, İKV’nin eski genel sekreteri ve şimdi de EUROHORIZONS (Avrupa Ufukları)  DANIŞMANLIK’ın  Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Şebnem Karauçak ve benim yönetimimde hazırlanıyor. Yayın kadrosundaki isimler, derginin düzeyini göstermeye yetiyor. (Yayın Kurulu : Mehmet Ali Birand, Prof. Mehmet Altan (İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi), Dr. Cengiz Aktar (Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi), Dr. Şebnem Karauçak (EUROHORIZONS Yönetim Kurulu Başkanı), Can Baydarol (İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi) ve KRİTER’ in web sitesi de www.kriterdergisi.com)

 

Derginin amacı ve hedefi, Türkiye’de AB ile ilgilinen kişilere, sektör, üniversiteler ve çeşitli kesimlere hem siyasi gelişmelerin perde arkasını vermek  hem de tam üyelikten etkilenecek grupların sorunlarını irdelemek, çıkarlarını savunacakları bir platform yaratmaktır. Yani, AB’nin  günlük hayatımızı nasıl etkileyeceğini göstermektir. Aydın Doğan beyin dolaylı katkısı sadece bu derginin RADİKAL ile dağıtılmasıdır.

 

AB Komisyonunun sınırlı şekilde bu tip yayın organlarına destek verme politikası vardır. Bundan yararlanmakta hiç ayıp değildir. Ancak KRİTER şu aşamada tamamen aboneleri ve derginin içinde gördüğünüz reklamlarıyla yayınlanmaktadır.  Bunun dışında, ne AB’ den ne de herhangi bir kurumdan en ufak bir destek almamıştır.

 

KRİTER, AB ile ilgilenenlerin bilgilenmek ve referans olarak kullanacakları bir dergi olmayı hedeflemektedir.





 

AFERİN GÜNDOĞAN’A

DİĞERLERİ NE BEKLİYOR?

 

Geçenlerde bir hafta sonu Gültürbükün’den Yalıkavak’a gitmem gerekti. Daha önce Bodrum’un çevresindeki diğer belediyeleri de dolaşmıştım. Ancak Gündoğan’dan geçerken hayretler içinde kaldım. İnanılır gibi değil.

 

Pırıl pırıl caddelerle karşılaştım.

 

Meğer ne kadar özlemişiz... Meğer medeni şekilde seyahat etmeyi ne kadar unutmuşuz.

 

Milyar dolarlık yatırım taşıyan Bodrum civarındaki belediyelerin artık söyleyecek fazla lafları yok. Parasızlıktan şikayet edemezler. Zira  ev yaptıranlardan öylesine öylesine fahiş “yardım” veya “belediyeye katkı” adı altında, paralar alıyorlar ki, inanılacak gibi değil.

 

Belediyeler tam anlamıyla emme basma makinası gibi çalışıyorlar.

 

İçlerinden sadece biri - -benim görebildiğim kardarıyla- yapılan yatırıma saygılı davranıyor ve  hiç değilse yollarını yaptırıyor.

 

Aferin Gündoğan belediyesine...

 

Şimdi büyük merakla beklediğim, bu belediyeler arasında en zengini, en ünlüsü ve en büyük yatırımı çeken Göltürkbükü belediyesinin ne yapacağıdır.

 

Belediye başkana Halil İbrahim gayet becerikli bir insan. Ancak anlaşılan o da, elindeki altın yumurtlayan tavuğa kötü muamele etmekten kendini kurtaramıyor. Böylesine zengin ve şöhretli bir yöre en pis ve bakımsız yollara sahip.

 

Görecekseniz birgün gelecek belediyeler avuçlarındaki bu serveti kaçıracaklar. Kötü muamele ettikleri, “Ne yapalım kardeşim, siz iki ay geliyorsunuz. Oysa biz buradakilere kış boyunca hizmet veriyoruz. Paramız yetişmiyor”  edebiyatı ters tepecek. Buralar gözden düşecek ve insanlar başka yerlere ev yapmaya başlayacaklar.

 

İstanbul’lular Bodrum’u yazlık yöre seçmekten vazgeçecekler.

 

Sözünü ettiğim belediyeler o zaman çok pişman olacaklar.

 

 

 

 

 



BOZBURUN HİÇ BOZULMAMIŞ...

 

Geçen haftalarda yolum Bozburun’dan gaçti.

 

Hayretler içinde kaldım. Bodrum yarımadası ve Göcek civarındaki pespayeliğe o kadar alışmışım ki , Bozburun’u görünce çok sevindim

 

Belediye başkanı Salih Taşkın son derece başarılı bir çalışma yapmış.

 

En büyük şaşkınlığım etrafın temizliği oldu.

 

Bilirsiniz, hepimiz pisliğimizi sokaklara atarız ve ardından da ”kardeşim bu belediyeler çalışmıyor ki” diye şikayet ederiz. Bozburun’da yaşayanlar olsun, gelip gidenler olsun pisliklerini sokağa değil çöp tenekelerine atıyorlar.

 

Her taraf tertemiz.

 

Dükkanlar olsun, yapılar olsun mümkün olduğunca düzenli. Tabii yine abuk sobuk yapılanma var. Geçmişte cahil belediye başkanlarıyla, zevksiz insanlarımız el ele verip, başka yöreleri mahvettikleri gibi, Bozburun’u da az dahi olsa çarpıtmışlar.

 

Ancak genelde yine de pırıl pırıl denilebilir.

 

Tavsiye ederim, gidip görün.

 

Koyları temiz ve hangi hava eserse essin korugan yeri var.

 

Bozburun’un çok bozulmamasının bir nedeni de, yöre halkının zengin olması.  Ayrıca yat yapımcılığı da almış yürümüş. Eskiden Bodrum gulet yapım merkeziydi. Oysa şimdi Bozburun liderliği kapmış.

 

Durmadan çirkinlikleri yazıp, insanları eleştirmekten sıkıldığım bir sırada Bozburun’la karşılaşmak çok hoş oldu.

 

 

 

 

 

                                                           ROBERT MURDOCH

BİZİM MAHALLEYE HOŞ GELDİ

 

Uzun zamandır bekleniyordu ve nihayet oldu.

 

Medya devi Murdoch’ın,  News Corporation’u TGRT’yi satın aldı.  Diğer ortağı da aAhmet Ertegün

 

Bu gelişmeden dolayı hepimizin sevinmesi gerekiyor. Eminim bazılarımız hemen komplo teorilerini kurmaya başlamıştır bile. Amerika’nın politikalarını Türkiye’ye kabul ettirmek için Murdoch‘a 150 milyon dolar harcattığını söylemeye kadar gideceklerdir. Murdoch’un işi gücü yok Bunh yönetimi uğruna 150 milyon dolar harcayacak!

 

Bravo doğrusu...

 

Neyse , bizim konumuz komplo teorileri değil.

 

Murdoch’ın bu piyasaya girmesi, en önce çalışanların işine yarayacaktır. Piyasa biraz daha genişleyecek. Daha iyi koşullarda çalışma imkanı doğacak.

 

Sevinilmesi gereken diğer bir nokta da, piyasaya getireceği koşullar.

 

Murdoch, başkaları gibi deli bir rekabet yapmaz. En olmadık kampanyalar açıp, trilyonlar dağıtmaz. Oyunu kurallarına göre oynar. Hatırlarsanız, bu tip kampanyalar nedeniyle nice gazete geçmişte dükkan kapattı. Çalışanlarını sokağa bırakmak zorunda kaldı.

 

Murdoch , Türk piyasasına düzey getirecektir.

 

Sağlıklı bir rekabet ortamı yaratacaktır. Çalışanlara yeni olanaklar sağlayacaktır.

 

Hoşgeldin....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Bu yazılara cnnturk.com'dan da erişebilirsiniz.
 
 
BU KATEGORİDEKİ EN ÇOK OKUNAN 25 YAZI
- BAŞKA BİR DÜNYAYA GİTTİM VE BAKIN NELER GÖRDÜM…
- Levent telgrafçıları başta, hepinize teşekkür ederim
- Dürrüşehvar Sultan’da öldü...
- 12 EYLÜL BELGESELİ BENDEN İZİNSİZ SATILIYOR
- TARKAN’A ÇÖZÜM BULSAK KÖTÜ MÜ OLURDU?
- POWER FM’İN GÜCÜ…
- Kuşadası toparlanıyor...
- BURSA CEZAEVİNDEN MESAJ VAR…
- Ülkenin gündemini en çok iki lider yönlendiriyor. Büyük oranda Başbakan Erdoğan...
- Bodrum belediyeleri: Altın yumurtlayan kazları kaçırmak üzeresiniz
- Lig şimdi yeniden başlıyor...
- Teşekkürler...
- EMİNİM, MÜFTÜ ŞAKA YAPMIŞTIR
- Artık kime inanacağımızı şaşırdık
- Beş gün başka bir dünya'da yaşadım…
- "... Sesimi duyan var mı?"
- Türk kaptanı, Kenyalı rehber kadar olamıyor…
- Ya program ya da koalisyon çökecek
- Kırmızı ışıkta durmayan
- Bilmem farkında mısınız...
- Bu kupa kime ne kadar kazandırdı…
- ALATON’UN KATKILARI
- GS ligden, kendi kararıyla çekilmeli
- Türkiye, Süper Lig mücadelesinde
- Dayatma olmadan hareket edemiyoruz